Woub Formulieren 📄

Maak het projectdossier compleet met de Woub Formulieren module.

Naomi Andringa avatar
Geschreven door Naomi Andringa
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Maak gebruik van de ruim 75 door de overheid beschikbaar gestelde formulieren in Woub! Het gaat hier om ISSO gecertificeerde checklists die de naleving van de Wet kwaliteitsborging ondersteunen. Let op! De checklists gelden voor vergunningsplichtige werken. Daarnaast maak je eenvoudig formulieren voor werkopnames of opleveringen wat zorgt voor gestructureerde werkopnames en gestroomlijnde opleveringen.

Onderwerpen in dit helpartikel:

• Hoe activeer ik de module?

• Wat is er mogelijk met Woub Formulieren?

• Nieuw formulier maken

• Soorten vragen

• Formulier dupliceren

• Formulier vanuit een taak invullen

• Wat zie jij als gebruiker op je mobiel?

• ISSO gecertificeerde praktijkprotocollen inladen uit de Woub-database

• Impact Wet kwaliteitsborging

Hoe activeer ik de module?

Allereerst is het belangrijk dat je de koppeling activeert:

1. Ga rechts bovenin je scherm naar je navigatiemenu en klik op 'Integraties en apps'.

2. Klik op 'Woub Formulieren' en klik op de groene button 'Gratis installeren' en vink aan dat je de proefperiode van 14 dagen wilt starten.
    Let op! Na 14 dagen zal de Woub Formulieren module automatisch worden toegevoegd aan je abonnement. De investering bedraagt € 5,- per teamlid per maand. Deze module is maandelijks flexibel opzegbaar. Je kunt de proefperiode van 14 dagen altijd tussentijds stoppen door op de rode button 'Proefperiode stoppen' te klikken.

3. Yes! De Woub Formulieren module is nu actief 🎉

Wat is er mogelijk met Woub Formulieren?

Iedereen kan de formulieren naar zijn eigen hand zetten. Je kunt er werkopnames, opleveringen en Wkb-protocollen in opmaken. Ga rechts bovenin je scherm naar je navigatiemenu en klik op 'Bedrijfsinstellingen'. Je ziet aan de rechterkant 'Formulieren' staan. Klik daarop en maak een nieuw formulier aan.

Nieuw formulier maken

1. Vraag toevoegen: klik hierop zodra je een nieuwe vraag wilt toevoegen.

2. 'Naamloos formulier' is een veld die je kunt bewerken. Geef hier je formulier een naam.

3. Formulieromschrijving: verrijk hier je formulier met een omschrijving, zodat gebruikers precies weten wat het formulier inhoudt.

4. Soorten vragen: hier kun je tussen verschillende soorten vragen kiezen. Denk aan 'Open veld', 'Meerkeuze', 'Selectievakjes', 'Dropdownmenu', 'Datum' en 'Tijd'. In het onderwerp 'Soorten vragen' gaan we hier dieper op in.

5. Dupliceren: heb je eerder een meerkeuze vraag gemaakt en zijn de antwoorden hetzelfde? Bespaar tijd en dupliceer de vraag. Zo hoef je alleen de vraag te wijzigen en blijven de antwoorden hetzelfde.

6. Verwijderen.

7. Verplicht: wanneer een vraag verplicht is, dan moet de gebruiker deze stap voltooien, voordat zij het formulier kan afronden. Mocht de optie ‘Bestanden toevoegen’ aanwezig zijn, dan is het bijvoegen van een bestand automatisch ook verplicht.

8. Template inladen: dit onderwerp bespreken we aan het eind van het artikel: ISSO gecertificeerde praktijk protocollen inladen uit de Woub-database.

Soorten vragen

Als beheerder heb je de flexibiliteit om een formulier met verschillende soorten vragen te maken. Je kunt de vragen toevoegen, bewerken, dupliceren en/of verwijderen. De verschillende soorten vragen die je kunt gebruiken met de Woub Formulieren zijn:

• Open veld: een open veld vraag is een vraag waarbij een gebruiker een reactie kan invullen in een open invoerveld. Degene die deze vraag invult heeft hier ook de mogelijkheid om bestanden toe te voegen.

• Meerkeuze: met de meerkeuze vraag heb je meerdere keuzes, maar kan een gebruiker slechts één antwoord geven tijdens het invullen van het formulier. Tijdens het aanmaken van een meerkeuze vraag kun je meerdere opties toevoegen en bewerken. Zodra je op 'Overige toevoegen' klikt, komt er een antwoord met 'Anders...' in beeld. Dit is ook wel een kort notitieveld voor de gebruiker die deze vraag invult.

• Selectievakjes: met de selectievakjes geef je de gebruiker bij het invullen van de vraag de mogelijkheid om meerdere antwoorden geven. Wil je bijvoorbeeld dat er een bestand geüpload wordt als er antwoord gegeven wordt op één van de vragen? Gebruik dan dit type vraag en voeg 'bestanden toevoegen' als optie eraan toe. Omschrijf wat voor bestand of foto er toegevoegd moet worden.

• Dropdownmenu:

• Datum: met deze vraag kan een gebruiker bij het invullen een datum selecteren vanuit een kalender.

• Tijd: met deze vraag kan een gebruiker bij het invullen een tijd selecteren.

Formulier dupliceren

Het is mogelijk om een formulier in z'n geheel te dupliceren in het overzicht van de toegevoegde formulieren. Dit kan erg handig zijn als je voor verschillende woningen dezelfde checklist hanteert. Uiteraard kun je het gedupliceerde formulier ook aanpassen.

1. Ga met je muis over het formulier heen. Je ziet aan de rechterkant drie verschillende iconen verschijnen.

2. Klik op het icoon 'Dupliceren'.

3. Voilà! Je hebt het formulier gedupliceerd.

Formulier vanuit een taak invullen

Let op! Voordat je een formulier kunt gaan invullen, moet deze eerst gekoppeld worden aan een project/taak.

1. Ga naar het juiste project toe.

2. Ga naar het overzicht met de checklists.

3. Klik op een taak uit een checklist waar je het formulier aan wilt koppelen.

4. Klik op 'Formulier toevoegen' en selecteer het juiste formulier.

5. Zodra je opslaan hebt geklikt zal er achter de taak duidelijk worden gemaakt dat er een formulier aan hangt, hoeveel vragen het formulier bevat en hoeveel vragen er zijn afgerond.

Uiteraard kan je formulieren ook vanuit het hoofdstuk 'Taken' koppelen i.p.v. taken vanuit een project.

1. Ga naar 'Taken'.

2. Open een taak waar je een formulier aan wilt koppelen.

3. Klik op 'Formulier toevoegen' en selecteer het juiste formulier.

Wat zie jij als gebruiker op je mobiel?

1. Om een formulier in te vullen ga je allereerst naar het hoofdstuk 'Informatie'.

2. Scroll iets naar beneden om bij de checklists uit te komen. Je ziet dat een taak die met een formulier gekoppeld is, anders wordt aangeduid.

3. Klik op de checklist item. (Zoals je in onderstaande afbeelding ziet, wordt het formulier apart van de taak aangegeven)

4. Klik op het formulier en vul het in.

5. Stelt een vraag de eis dat er een bestand moet worden toegevoegd, dan wordt het zoals in onderstaande afbeelding aangegeven. Je kunt kiezen uit 'Camera', 'Foto- en videobibliotheek' of 'Documenten.

ISSO gecertificeerde praktijk protocollen inladen uit de Woub-database

Met de Woub data-base heb je toegang tot ISSO gecertificeerde praktijkprotocollen vanuit de overheid die de naleving van de Wet kwaliteitsborging ondersteunen.

1. Klik op 'Nieuw formulier maken'.

2. Klik op 'Template inladen'.

3. Je hebt nu de mogelijkheid om specifiek te zoeken op een checklist.

Je kunt ook eenvoudig een kwaliteitsborger uitnodigen. Als de kwaliteitsborger tijdens de planontwikkeling of bouw constateert dat er niet aan de Bbl-voorschriften is gehouden, dan informeert de borger jou als aannemer hierover en deelt de herstelpunten. Met de formulieren biedt dit een kans om tijdig bij te sturen en de bouwkwaliteit te waarborgen. De protocollen beschrijven namelijk van ieder bouwelement of installatiedeel wat men op welk moment in het bouwproces moet controleren. Op deze manier hoef je geen verschillende registraties aan te houden voor verschillende kwaliteitsborgers en kan je een uniforme werkwijze hanteren.

Impact Wet kwaliteitsborging

De Wkb brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee en reikt tot in de verste uithoeken binnen de bouwsector; het raakt ons allemaal. Wat dit voor jouw onderneming betekent lees je in de volgende helpartikelen:

Heb je vragen of wil je jouw workflow optimaliseren? Neem contact op met je Klantsucces specialist. Zo zetten we samen de puntjes op de i. 😃